Doughnuts – sastojci za otprilike 25 kolu­tića:Doughnuts

50 dag brašna,

3 dag kvasca

8 dag šećera ,

1/4 l mlijeka

3  jaja

1/2 žličice soli

10 dag šećera u prahu

1bjeljanjak

2 žličice ruma ,

žlice badema narezanih na listiće

Za prženje: 1 l ulja

695 džula/165 kalorija

Prosijte brašno za Doughnuts  u posudu i u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite kvasac, dodajte malo šećera, brašna i mlijeka izamjesite  kvas. Neka raste 15 minuta. Otopite maslac i dodajte mu jaja, preostali še­ćer, marcipan i sol, pa mije­šajte u pjenušavu smjesu. Do­dajte je kvascu i s preostalim brašnom zamijesite tijesto. Tucite ga da  postane rahlo. Neka raste 30 minuta. Izrežite tijesto na komadiće

Oblikujte ih u kugle. Sigurno vam je poznat oblik  kakav odprilike treba biti  a vidi se i na slici. Kroz svaku probušite kuhačom  otvor,  pa ga drškom proširite da se tijesto  ne spoji.

Neka Doughnuts kolutići rastu još 15 min Masnoču za prženje zagrijte na °. Spuštajte u nju po 4-5  Doughnuts kolutića i pržite  da postanu smeđi i hrskavi s obje strane . Pomiješajte šećer u prahu s rumom i  bjelanjkom, pa malo ohlađene kolutiće premažite tom ocaklinom. Po­spite ih s listićima badema.

Još krajem   19. st. pojavljuje se recept  “nauljeni kolačići” , najvjerojatnije zaslugom  holandskih doseljenika. Suvremeni donuts ovakvog oblika je napravila gospođa Gregory 1847. godine. Pojavio se i fil s lješnjacima i orasima. Koliko su Doughnuts poznati u americi svi znamo, a 1920. godine  proizvodnja te što bi mi rekli krafne počinje biti masovna i simbolična za američki način života.


Oznaceno s
 

Komentari su zatvoreni